sobota, 3 marca 2012

Małe co nieco dla łasucha, czyli kruche ciasto z owocową bezą

Wprawdzie rozpoczął się Wielki Post i niektórzy stronią od słodyczy, ale to wcale nie oznacza, że nie możemy dołączyć do swojego zeszytu czy segregatora z przepisami kolejnej słodkiej pozycji J Jak się mówi: „od przybytku głowa nie boli”. Tym bardziej, że zaproponowane przeze mnie ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, a składniki jakoś szczególnie nie obciążą naszej kieszeni, zwłaszcza latem, kiedy różnych owoców mamy pod dostatkiem i za małe pieniądze. Więc właściwie można powiedzieć, że jest ciasto dla oszczędnych. Ale przejdźmy do konkretów…
Składniki na ciasto:

- 1 ½ szkl. mąki pszennej

- 3 żółtka

- ½ margaryny (najlepiej, aby nie była prosto z lodówki)

- ¼ szkl. cukru (ja daję 2 czubate łyżki)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- trochę śmietany



Łączymy ze sobą wszystkie składniki: mąką + cukier + proszek do pieczenia + margaryna + żółtka + ok. łyżka śmietany. Jeśli ciasto będzie się rozpadać możemy dodać więcej śmietany. Staramy się je jak najszybciej zagnieść i wkładamy na ok. 20–30 min. do lodówki. W tym czasie smarujemy blaszkę margaryną i w zależności od upodobania możemy posypać ją bułką tartą, kaszą manną lub wyłożyć pergaminem. Ja najczęściej piekę to ciasto w szklanej formie (takiej, jaką używa się do tarty) o średnicy ok. 20 cm. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki należy rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, a następnie nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem, aby podczas pieczenia mogła odejść para wodna. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180o C na ok. 15–20 min. (lub po prostu aż się ładnie zarumieni). W tym czasie przygotowujemy bezę.



Składniki na bezę:

- 3 (lub 4) białka

- szczypta soli

- 2 czubate łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- owoce (ilość i rodzaj owoców wg uznania – osobiście preferuję owoce sezonowe, czyli truskawki, borówki leśne (lub jagody), borówki amerykańskie, porzeczki, poziomki)



Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dosypujemy cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijając. Kiedy piana będzie gotowa, a cukier rozpuszczony wyłączmy mikser i dosypujemy owoce, delikatnie mieszając je łyżką.



Zarumienione ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy na nie bezę z owocami. Wkładamy całość z powrotem na 10 min. Nie należy wyciągać ciasta od razu po upieczeniu, żeby nie opadała nam beza. Najlepiej nawet 3 min. wcześniej wyłączyć piekarnik, poczekać aż trochę opadnie temperatura, następnie nieco uchylić drzwiczki i jeszcze przez 10 min. potrzymać ciasto w środku i dopiero później je wyciągnąć. Całość możemy udekorować owocami, które użyliśmy do bezy (pod warunkiem, że jakieś zostawiliśmy).
A do ciasta można napić kolorowego drinka.
Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Przepis bardzo ciekawy, ale dlaczego nie umieściłaś zdjęcia efektu końcowego swojej pracy? Wrażenia wzrokowe są dla mnie bardzo istotne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się jak najszybciej nadrobić zaległości, jak tylko pojawią się w sprzedaży jakieś wakacyjne owocki, najlepiej borówki (jagody) lub prawdziwe, polskie truskawki ;) Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jaka śmietana słodka, czy kwaśna?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to zawsze brałam tę, którą miałam akurat w lodówce ;) Zazwyczaj była to 12% lub 18%. Pozdrawiam :)

      Usuń

kosmetyczka, fryzjer, spa